Eric Verlooij

Maand: februari 2021

Mounten via sftp

Soms heb je alleen via sftp toegang tot schijf of map en wil je die toch mounten. Dankzij het gratis programma curlftps kan dat. Eerst even installeren:

apt-get install curlftpfs

Dan maak je met mkdir een mapje aan. Dit mapje wordt straks de plek waar je de ftp-map terug gaat vinden. Dit kan je bijvoorbeeld doen in /mnt. Dat is wel zo overzichtelijk, maar het mag in principe overal.

# mkdir /mnt/mijnftpmap

Nu gebruiken we curlftpfs om te mounten naar de ftp site. Stel dit zijn de gegevens.

  • username: gebruikersnaam
  • password: wachtwoord
  • host/IP: 192.168.1.123

En dan maken we verbinding op deze manier:

# curlftpfs gebruikersnaam:wachtwoord@192.168.1.123/mnt/mijnmap/ /mnt/mijnfptmap

Hartstikke leuk, maar nu willen we nog dat iedereen toegang heeft tot deze map. Dat kan met de parameter -o aan te roepen met allow_other. Je moet dan wel in /dev/fuse.conf de # voor user_allow_other weghalen.

# curlftpfs -o allow_other gebruikersnaam:wachtwoord@192.168.1.123/mnt/mijnmap/ /mnt/mijnftpmap

Deze mount is niet persistent. Bij de eerstvolgende reboot ben je hem weer kwijt. Wil je dit niet? Dan zal je er voor moeten zorgen dat jouw machine dit commando voortaan automatisch uitvoert bij elke reboot. Bijvoorbeeld door onderstaande regel aan je crontab toe te voegen

@reboot curlftpfs gebruikersnaam:wachtwoord@192.168.1.123/mnt/mijnmap/ /mnt/mijnftpmap

Chatten via netcat

Stel: je hebt 2 machines die allebei achter nat van 2 verschillende routers op verschillende ip-adressen staan en die je met elkaar wilt laten babbelen via netcat. Omdat je geen toegang hebt tot de router, zal je het zonder portforwarding moeten doen.

Je kan wel een listener starten die op de wanpoort luistert, maar daarmee is de poort naar buiten nog niet geopend. Nat staat geen verkeer naar binnen toe dus er kan geen verbinding opgebouwd worden. De truuk is om eerst met netcat een verbinding naar buiten te openen en die te pipen naar een listener die zijn kunstje doet op het net geopende poortje. In dit voorbeeld gebruik ik poortje 6543, maar dat kan in principe elk poort tot 65000 zijn. Soms is het even zoeken naar een ongebruikt poortje. Zeker de 1e paar duizend zijn veelal gebruikt door de bekendere protocollen.

Machine 1 wordt de listener, daar type je:

nc [ipadres-machine-2] 6543 <&1 | netcat -vv -l 0.0.0.0 6543

Machine 2 gaat met de listener verbinden.

nc [ipadres-machine-2] 6543

Maak een netwerkpinter van je ouwe USB-printer

Regelmatig kan je op Amazon laserprinters kopen voor prikkie. Vaak al onder de €50. Dit zijn meestal behoorlijk oude modellen die je alleen met een USB kabel kan gebruiken. Let er dus goed op dat de toner nog goed verkrijgbaar is. Ondanks het ontbreken van een netwerk printfunctie doen het vaak prima. Alleen als je dan met het hele gezien er op wil printen dan blijf sjouwen en je kabels wisselen.

Er zijn handige kastjes te koop die netwerprintertje voor je spelen. Bijvoorbeeld bij bol.com. Maar die kosten toch al snel 50 euro. Dat kan veel goedkoper als je het zelf maakt met een Raspberry Pi.

Daarom gaan we de printer aansluiten op een Raspberry Pi en installeren daarop het CUPS. Een printerserver die er voor gaat zorgen dat we via het netwerk onze printopdrachten kunnen sturen.

CUPS is niet veeleisend. De simpelste Raspberry Pi model volstaat. Zelfs een Raspberry Pi Zero van €5,50 volstaat. Een SD kaart met 8Gb opslag is voldoende. Als je een beetje scharrelt kan je voor minder dan een tientje netwerkfunctionaliteit aan zo’n spotgoedkope laserprinter toevoegen.

We beginnen met het installeren van CUPS

sudo apt-get install cups

CUPS heeft een heleboel dependencies nodig, dus het kan wel even duren voor die klaar is.

Daarna voegen we user pi toe, zodat je straks op de webinterface met je pi-account kan inloggen.

sudo usermod -a -G lpadmin pi

CUPS is nu geinstalleerd. Open jouw browser op de Raspberry Pi en surf je naar:

http://localhost:631/

Via de webinterface kan je je printer toevoegen. Kies hiervoor “Administratie” gevolgd door “Add Printer”. Als je aangeeft dat je de printer met iedereen in je netwerk wil delen kan iedereen los.

Het is slim om onderstaande 2 radiobuttons aan te vinden, zodat je overal vanuit je netwerk jouw printopdrachten kan sturen en bij de webinterface kan zodat je bijvoorbeeld ook een printjob kan cancellen.

  •  Share printers connected to this system
  •  Allow remote administration

Nu wordt het tijd om de netwerkprinter toe te gaan voegen. Met een beetje mazzel zien ze hem gelijk en voeg je hem met een keer klikken toe. Andere kan je bij printers de naam van de printer op zoeken en hem toevoegen “by name”. In mijn geval ziet zo’n link er dan zo uit.

http://192.168.1.116:631/printers/HP_Laserprinter

© 2024 Eric Verlooij

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑